Skip to content

Krótkoterminowe redukcje lipidów w surowicy poprzez dietę i ćwiczenia

1 miesiąc ago

240 words

Narodowy Program Edukacji Cholesterol zalecił, aby wszyscy dorośli obniżali poziom cholesterolu w surowicy do wartości poniżej 5,2 mmol na litr (200 mg na decylitr) w celu zmniejszenia ryzyka miażdżycy i jej wspólnych następstw klinicznych. 1. Zmiany w stylu życia, w tym zmiany diety, regularne ćwiczenia aerobowe i normalizacja masy ciała zostały zalecane jako podstawowa metoda obniżania poziomu cholesterolu. Celem niniejszego listu jest przedstawienie zmian w poziomie lipidów w surowicy uzyskanych przez 2685 mężczyzn i 1902 kobiet, które uczestniczyły w programie mieszkaniowym w Centrum Długowieczności Pritikin (do którego służę jako konsultant) w latach 1977-1988. Ten program modyfikacji stylu życia składa się z diety bogatej w złożone węglowodany, bogate w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu, połączonej z codziennymi ćwiczeniami aerobowymi, głównie chodzeniem. Dieta zawiera od 35 do 40 g błonnika pokarmowego na 1000 kcal przy mniej niż 4 g chlorku sodu dziennie. Mniej niż 10 procent wszystkich kalorii pochodzi z tłuszczu (stosunek wielonienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,4), 15 procent z białka, a pozostała część z węglowodanów (90 procent z nich nierafinowane). Przyjmowanie cholesterolu wynosi poniżej 25 mg na dobę, jak opisano powyżej.2
Rycina 1. Ryc. 1. Zmiany poziomu lipidów w surowicy u 4587 dorosłych podczas trzytygodniowego programu interwencji w stylu życia. Wartości i średnie . SE dla wszystkich wartości po leczeniu były znacznie zmniejszone z wartości sprzed leczenia (P <0,001).
Podczas trzytygodniowego programu, 99 procent uczestników zmniejszyło poziomy cholesterolu całkowitego w surowicy. Obniżki wahały się od wysokiego 51 procent w jednej osobie do niezmiennej w kilku, którzy weszli do programu z bardzo niskimi wartościami cholesterolu (<3,9 mmol na litr [150 mg na decylitr]). Jak pokazano na rysunku 1, poziomy cholesterolu całkowitego i niskiej gęstości cholesterolu (LDL) zmniejszyły się średnio o 23 procent, podczas gdy poziomy triglicerydów zmniejszono o 33 procent. Poziom cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) obniżył się o 16 procent, ale stosunek całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL zmniejszył się o 11 procent, z 5,7 . 0,04 do 5,1 . 0,03. Pod koniec programu 74 procent uczestników miało poziom cholesterolu poniżej poziomu zalecanego przez Narodowy Program Edukacji Cholesterolowej. Wcześniejsze, pięcioletnie badanie kontrolne3 wykazało, że długofalowa zgodność z tym programem diety i ćwiczeń utrzymywała poziom cholesterolu znacznie poniżej celu zalecanego przez Narodowy Program Edukacji o Cholesterolu. Chociaż wyrażono pewne obawy dotyczące obniżenia cholesterolu HDL obserwowanego w tym i innych badaniach, w których stosowano wysokowzbogowęglowodanowe diety, Brinton i wsp. [4] donieśli ostatnio, że obniżenie poziomu cholesterolu HDL jest częściowo wynikiem zwiększona szybkość katabolizmu AI apoproteiny i doszli do wniosku, że niewłaściwe jest zakładanie, że wywołane dietą obniżenie poziomu cholesterolu HDL niesie za sobą takie samo ryzyko miażdżycy, jak niskie poziomy cholesterolu HDL w danej diecie. Ponadto badania na populacjach utrzymujących się na diecie bardzo niskotłuszczowej i niskocholesterolowej wskazują, że niski poziom cholesterolu HDL jest zgodny z niskim ryzykiem miażdżycy [5].
Te ogólne wyniki wskazują, że większość osób może znacznie obniżyć poziom lipidów w surowicy poprzez modyfikację stylu życia Długoterminowe skutki niższych poziomów lipidów w surowicy dla zdrowia i długowieczności nie są uwzględnione w tych danych. Nie jest jasne, czy surowe ograniczenie zawartości tłuszczu w diecie jest realnym podejściem do zdrowia publicznego w celu obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy.
R. James Barnard, Ph.D.
University of California, Los Angeles, CA 90024
5 Referencje1. Panel ekspertów. . Raport z panelu ekspertów ds. Programu edukacyjnego Narodowego Cholesterolu na temat wykrywania, oceny i leczenia wysokiego poziomu cholesterolu we krwi u dorosłych. Arch Intern Med 1988; 148: 36-69.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Barnard RJ, Hall JA, Chaudhari A, Miller JE, Kirschenbaum MA. . Wpływ diety niskotłuszczowej i niskocholesterolowej na lipidy surowicy, agregację płytek i tworzenie tromboksanu. Prostaglandins Leukot Med 1987; 26: 241-52.
Crossref MedlineGoogle Scholar
3. Barnard RJ, Guzy PM, Rosenberg JM, O Brien LT. . Wpływ intensywnego programu ćwiczeń i żywienia na pacjentów z chorobą niedokrwienną serca: pięcioletnia obserwacja. J Cardiac Rehab 1983; 3: 183-90.
Google Scholar
4. Brinton EA, Eisenberg S, Breslow JL. . Dieta niskotłuszczowa obniża poziom cholesterolu w lipoproteinach o dużej gęstości (HDL) poprzez obniżenie szybkości transportu apolipoproteiny HDL. J Clin Invest 1990; 85: 144-51.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Connor WE. Związek hiperlipoproteinemii z miażdżycą tętnic: decydująca rola cholesterolu w diecie i tłuszczu. W: Scanu AM, wyd. Biochemia miażdżycy. Vol. 7 Biochemii choroby. Nowy Jork: Marcel Dekker, 1979: 371-418.
Google Scholar
Powołanie się na artykuł (1)
[hasła pokrewne: zielona przychodnia świecie, kamica trzustkowa, tamponada nosa ]