Skip to content

Kawa, kofeina i choroby sercowo-naczyniowe u mężczyzn ad

2 miesiące ago

512 words

Do celów niniejszej analizy, po wykluczeniu 222 mężczyzn, którzy nie dostarczyli danych na temat wykorzystania kawy i 1368 mężczyzn, którzy nie dostarczyli pełnych informacji na temat diety, wzrostu i masy ciała w 1986 r., Uwzględniliśmy pozostałe 45 589 członków kohorty, którzy byli wolni od zgłaszanych choroba sercowo-naczyniowa na początku okresu obserwacji. Ocena diety
W ramach kwestionariusza bazowego uczestnicy wypełniali półilościowy kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywności dotyczący średniego zużycia 131 pokarmów i napojów w poprzednim roku. Kwestionariusz zawierał pytania dotyczące stosowania kawy i herbaty z kofeiną i bezkofeinem. Było dziewięć możliwych odpowiedzi dotyczących częstotliwości, z jaką badani pili jedną filiżankę tych napojów: nigdy lub mniej niż raz w miesiącu, jeden do trzech razy w miesiącu, raz w tygodniu, dwa do czterech razy w tygodniu, pięć lub sześć razy w tygodniu , raz dziennie, dwa do trzech razy dziennie, cztery do pięciu razy dziennie i sześć lub więcej razy dziennie. Spożywcze spożycie obliczono na podstawie podanej częstotliwości spożycia każdej określonej jednostki żywności lub napoju oraz zawartości składników odżywczych w określonych porcjach36. Całkowite spożycie kofeiny obliczono, sumując ilości zawarte w kawie, ciastkach, słodyczach, czekoladowych i czekoladowych ciasteczkach. , kakao, napoje coli i herbata spożywana przez badanych. Wynik kofeiny obliczono z użyciem zawartości kofeiny o określonej wielkości porcji dla każdej żywności, pomnożonej przez wagę proporcjonalną do częstotliwości używania, przy użyciu raz dziennie równym 1,0.
Aby ocenić ważność zgłoszonej konsumpcji kawy i herbaty, a także innych czynników żywieniowych, 127 uczestników zamieszkałych we wschodnim Massachusetts ważyło i rejestrowało wszystkie pokarmy i napoje spożyte podczas każdego posiłku przez dwa jednotygodniowe okresy od sześciu do ośmiu miesięcy od siebie; kilka tygodni po drugim okresie wypełniali kolejny kwestionariusz dietetyczny identyczny z kwestionariuszem podstawowym. Średnie całkowite spożycie kawy w filiżankach dziennie wynosiło 1,83 w kwestionariuszu podstawowym, 1,56 w zapisach żywieniowych i 1,75 w kwestionariuszu powtarzalnej diety. Korelacje Spearmana wynosiły 0,82 między zapisami dietetycznymi a kwestionariuszami bazowymi i powtórzeniami. W przypadku herbaty średnia liczba filiżanek dziennie wynosiła 0,47 w kwestionariuszu podstawowym, 0,51 według zapisów dietetycznych, a 0,55 w kwestionariuszu powtarzalnej diety. Korelacje Spearmana wynosiły 0,68 między zapisami żywieniowymi a kwestionariuszem podstawowym, a 0,75 między zapisami a powtórzonym kwestionariuszem.
Obserwacja zachorowalności i śmiertelności
Wszyscy członkowie kohorty otrzymali pierwszą wysyłkę co dwa lata kwestionariusza uzupełniającego w styczniu 1988 r. Uczestnicy zostali zapytani o to, czy doświadczyli zawału mięśnia sercowego lub incydentu mózgowo-naczyniowego, czy przeszli operację tętnic wieńcowych lub angioplastykę od stycznia 1986 r. Po maksymalnie szóstej W przypadku korespondencji, 96 procent populacji zapisanej w 1986 r. zwróciło kwestionariusz uzupełniający. 37 Zgonów potwierdzono w sprawozdaniach członków rodziny, w kwestionariuszach zwróconych przez system pocztowy lub w sprawozdaniach z organizacji zawodowych uczestników. Ponadto, status życiowy niepowiązanych członków kohorty oceniano przy użyciu skomputeryzowanego Narodowego Wskaźnika Śmierci
[hasła pokrewne: fomepizol, grecki nos, runmageddon 2015 warszawa ]